Izpiranje nosu

V času epidemije koronavirusne bolezni nas zelo opozarjajo na umivanje in razkuževanje rok. Ker pa vemo, da je med največjimi žarišči zgornja dihalna pot, predvsem nos, kjer se virus naseli in zadržuje, je zelo pomembna tudi higiena in izpiranje nosu.

Zdrav nos – temelj imunskega sistema

Nosna sluznica je pokrita s tanko plastjo sluzi, ki se stalno obnavlja. V to vlažno sluz se lahko ujamejo prah, drobni delci, in tudi virusi. V njej pa so še protitelesa, vrsta vnetnih celic in imunoloških snovi, ki so prva bojna linija imunskega sistema. Gibanje dela sluznice, ki ga imenujemo migetalčni epitelij, sluz nenehno odplavlja v žrelo. Za zdravo nosno sluznico je pravilno gibanje zdravega migetalčnega epitelija ključnega pomena.

Kadar je sluznica izsušena ali poškodovana, se lahko oslabi ali prekine njeno gibanje in izplakovanje, tako da preneha opravljati svojo zaščitno funkcijo v imunskem sistemu in postane bolj podvržena vdoru škodljivih delcev, virusov, drugih patogenov in umazanije. To lahko ob slabši imunski odpornosti pripelje do prehladov ali drugih obolenj.

Navlažen nos je zdrav nos

Za ohranjanje navlaženosti nosne sluznice sta pomembna dva koraka – ustrezna vlažnost zraka in higiena nosu. Za higieno nosu poskrbimo z vsakodnevnim izpiranjem nosu in nosne sluznice s hipertonično morsko vodo Sinomarin, ki:

  • navlaži nosno sluznico,
  • razredči in odplakne povzročitelje vnetja, kot so virusi, bakterije, alergeni,
  • povrne in poveča hitrost gibanja sluznice,*
  • pomaga pri zaščiti pred okužbami zgornje dihalne poti.

S pravilnim in vsakodnevnim izpiranjem nosu lahko pomagamo preprečiti vdor virusov in bakterij skozi nosno sluznico ter s tem zmanjšamo možnost prenosa v sapnik in naprej v pljuča.

Vse to bo še bolj pomembno, ko se bomo vrnili v normalno življenje. Takrat nas bo večina po dolgi izolaciji naenkrat izpostavljena možnosti okužb, tako otroci v vrtcih in šolah kot odrasli v službah in pri vsakodnevnih opravkih.

Zakaj morska voda Sinomarin

Morska voda Sinomarin vsebuje mineralne snovi in veliko oligoelementov, ki delujejo blažilno na nosno sluznico. Morska voda v izdelkih Sinomarin je načrpana ob bretanski obali, kjer je voda zaradi velikega plimovanja morja še posebno bogata z minerali in oligoelementi.

Vloga mineralov in oligoelementov v raztopini morske vode.

  • Jod in natrijev klorid delujeta antiseptično.
  • Cinkovi in selenovi ioni prispevajo k tvorbi lizocima, interferona in protiteles, s čimer krepijo lokalno obrambo nosne votline.
  • Jod in elementi v sledovih aktivirajo izločanje zaščitne sluzi, ki jo proizvajajo celice nosne sluznice.
  • Minerali in oligoelementi vzdržujejo naravni pH nosne sluznice (pH 7,4).
  • Kalcijevi in magnezijevi ioni normalizirajo delovanje migetalčnega epitelija in izboljšujejo fiziološko stanje membran nosne sluznice, kar je še posebej pomembno po operativnih posegih.

* Hipertonična raztopina ima večjo vsebnost soli kot telo in izotonična raztopina (fiziološka raztopina). Zato ima boljšo sposobnost povečati hitrost gibanja sluznice (gibanje migetalčnega epitelija), kar pomeni hitrejše okrevanje kot pri uporabi izotonične raztopine. Povečanje gibanja sluznice pomaga pri naravni obrambi telesa in pospešuje izplakovanje nečistoč iz nosu.

Alevizopoulos K. Sinomarin® reduces LPS-induced IL-8 secretion in 3D cultures of epithelial cells isolated from nasal polyps of healthy human donors. Gerolymatos International S.A., Internal Data, 2013.

Bencova A, et al. The impact of hypertonic saline inhalation on mucociliary clearance and nasal nitric oxide. Journal of Physiology & Pharmacology 2012; 63 (3): 309-313.

Nakupovalna košarica

Kontaktirajte nas

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.