Nosečnost

Kljub temu da pazimo, kaj jemo, je naša hrana zelo revna s hranili in mikroelementi, ki jih potrebujemo za svoje delovanje in predvsem za razvoj novega življenja. Kadar se vsebnost nekaterih hranil v telesu zmanjša pod optimalno mejo ali je samo še v sledovih, je najprej prizadet plod, šele nato nosečnica. Na prvem mestu, ki ga strokovne smernice priporočajo vsem ženskam med načrtovanjem nosečnosti, je folna kislina. Folna kislina ali folat je vodotopen vitamin, ki spada v skupino vitaminov B (imenujemo ga tudi vitamin B9) in je esencialna snov, ki v telesu sama ne nastane, ampak jo vnašamo vanj samo s hrano. Zelo pomembna je zato, ker ima vlogo pri nastanku dednega materiala. Folno kislino večinoma dobimo premalo s hrano, še posebno nosečnice, pri katerih so potrebe po njej zelo povečane. Drugi razlog, ki lahko nosečnici dodatno ovira dostop do folne kisline, pa je genski. Desetina prebivalstva ima genski zapis, ki ne omogoči dobrega delovanja encima, da bi folno kislino iz hrane pretvoril v obliko, ki jo telo lahko uporabi. V takem primeru telo folne kisline, ki je bila vnesena s hrano, ne more in ne zna izrabiti, čeprav jo je v telesu dovolj.

Nakupovalna košarica

Kontaktirajte nas

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
Soglasje*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.