Poskrbite za zadosten vnos vitamina D

Vitamin D ima pomembno vlogi pri razvoju kosti, zob ter pri delovanju imunskega sistema. Za njegovo sintezo je potrebna izpostavljenost sončnim žarkom, ker pa to pogosto ni mogoče, ga je potrebno dodatno vnesti. Ugotovljeno je bilo, da v Sloveniji med oktobrom in aprilom vitamina D primanjkuje kar okrog 80% ljudem. Posledice primanjkovanja so motnje v presnovi kalcija in fosforja, zmanjšanje kostne gostote in posledično večje tveganje za zlome in za nastanek osteoporoze, nastanek rahitisa pri dojenčkih in majhnih otrocih, oslabljene mišice in oslabljen imunski sistem. Pomanjkanje prepoznamo po simptomih kot so: bolečine in šibkost v mišicah, utrujenost, pogost glavobol, šibkejši imunski sistem, previsok krvni tlak, žalost in depresija, težave s črevesjem, potenje, pridobivanje telesne teže in težave s srcem.

Za zadosten vnos D vitamina bo poskrbel immundoc® Vitamin D3-4000 I.E., ki vsebuje tudi naraven C vitamin iz šipka.

Kaj je vitamin D in zakaj je pomemben?

vitamin D je vitamin, ki je topen v maščobi in se nalaga v našem telesu. Ima pomembno vlogo pri razvoju kosti, zob in pri delovanju imunskega sistema. Je edini vitamin, ki ga lahko v zadostni meri sinzetizira človeško telo, a le s pomočjo UVB svetlobe. To pomeni, da moramo kožo izpostaviti sončnim žarkom. To pa ni vedno enostavna naloga, saj življenjski tempo pogosto ne dopušča, da bi preživeli dovolj časa na soncu (pisarniško delo, vreme, zimski in jesenski letni čas itd.). Poleg tega pa je sončenje lahko nevarno, kar dodatno otežuje preskrbljenost z vitaminom D. Večjemu tveganju za pomanjkanje vitamina D so podvrženi tudi starejši in kronični bolniki.

Iz tega razloga je pomembno, da do zadostnega vnosa vitamina D pridemo s prehrano oz. s prehranskimi dopolnili. V živilih rastlinskega izvora se vitamin D nahaja v obliki ergokalciferola (vitamin D2), medtem ko ga v živilih živalskega izvora najdemo kot holekalciferol (vitamin D3).

Glavna funkcija vitamina D je absorbcija in vzdrževanje kalcija in fosforja v krvi. To je pomembno za normalno mineralizacijo kosti, diferenciranje celic kože, pravilno delovanje imunskega sistema, prenos hormonsko občutljivih genov, s čimer se uravnava tvorba številnih beljakovin.

Zadostna količina vitamina D lahko tudi zmanjša možnost hospitalizacije in resnejših zapletov pri okužbi s korona virusom.

Pomanjkanje vitamina D

V Sloveniji jeseni in pozimi sončni žarki niso dovolj močni, da bi nam zagotovili ustrezno preskrbljenost z vitaminom D. Iz tega razloga ga je potrebno zaužiti z dodajanjem. V Severni Evropi pa je ta problem še večji, medtem ko je v tropskih krajih izpostavljenost soncu lahko zadostna tekom celega leta. V Sloveniji je bilo ugotovljeno, da med oktobrom in aprilom vitamina D primanjkuje kar okrog 80% ljudem.

Posledice pomanjkanja vitamina D

Znaki pomanjkanja vitamina D

immundoc® Vitamin D3 4000 I.E., 30 kapsul

Za zadosten vnos vitamina D bo poskrbel immundoc® Vitamin D3-4000 I.E., ki je brez glutena, brez laktoze in primeren za vegetarijance. Vsebuje tudi naravni C vitamin iz šipka.

Nakupovalna košarica

Kontaktirajte nas

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.