Glivična okužba nohtov in kako se je znebiti

Glivice na nohtih se pojavljajo kar pri 30 % populacije, najpogosteje pri športnikih, starejših in pri uporabi umetnih lakov za nohte. Glivice se običajno sprva začnejo na enem nohtu in se postopoma razširijo na druge. Okužen noht se na prostem koncu obarva belo ali rumenkasto, nato postaja temnejši, zadebeljen, lomljiv, iznakažen in s časoma odstopi od podlage. Okužba pa se lahko pojavi tudi na koži oz. na stopalu. Se sprašujete kako pozdraviti glivice? naildoc RAPID pisalo in RAPID gel sta medicinska pripomočka za zdravljenje in preprečevanje glivične okužbe na nohtih. Glivice na koži oz. glivice na stopalu pa pozdravite naildoc FOOT pršilom za atletsko stopalo.

Glivična okužba nohtov ali enostavneje glivice na nohtih so zelo prisotna nadloga. Strokovno se okužba imenuje onihomikoza in prizadene kar 30% odraslih. 

Najpogosteje se težave z glivicami na nohtih pojavijo pri:

 • Starejših, saj se s staranjem kože, nohtov in slabšo prekrvavljenostjo poveča občutljivosti za okužbo z glivicami. 
 • Športnikih, kjer so poškodbe nothov, tesna obutvev, uporaba telovadnic in javnih tušev »idealni« pogoji za ulov glivic. 
 • Redni uporabi umetnih, geliranih nohtov, kjer lahko med izdelavo ali odstranjevanjem pride do poškodbe nohta, tako ta postane dovzetnejši za glivično okužbo. Prav tako umetni laki ne omogočajo dihanja nohta ali rednega vidnega pregleda, pod njimi pa je lahko žarišče glivic.

Glivična okužba je lahko komaj opazna, blaga. Običajno se sprva začne na enem nohtu in se postopoma razširi na druge. Okužen noht se na prostem koncu obarva belo ali rumenkasto, nato postaja temnejši, zadebeljen, lomljiv, iznakažen in sčasoma odstopi od podlage.

Glivice na nohtih so nadležna težava, ki se je ne moremo znebiti brez pravočasnega in vztrajnega zdravljenja. So tudi zelo nalezljive in se hitro lahko prenesejo na ostale nohte na nogah ali rokah in na partnerja ter družinske člane. Zato je pomembno, da se ob prvih znakih ukrepa takoj. Prav tako, da tudi družinski člani uporabljajo izdelke za zaščito pred glivicami.

Glivice na nohtih – kako se jim izogniti?

 • Svetujemo redno, vsakodnevno umivanje stopal s primernim tekočim milom, pod tekočo vodo; sredstva za umivanje nog naj bodo kisla, s pH pod 7. 
 • Nohtov ne prirezujte prekratko, režite jih naravnost.
 • Za pedikuro oziroma manikuro uporabljajte pilice za enkratno uporabo. 
 • Izogibajte se prirezovanju obnohtne kožice.
 • Izogibajte se tesnim obutvam, zlasti v poletnem obdobju; obuvala naj bodo čim bolj zračna. 
 • Nosite bombažne nogavice, ki so zračne, perite jih na visokih temperaturah.
 • Ne hodite bosi po garderobah, telovadnicah, javnih kopalnicah, kopališčih.
 • Ne sposojajte si tujih obutev.
 • Po zaključenem zdravljenju glivične okužbe razkužite obuvala oziroma zamenjate vsaj športna obuvala in copate.
 • Če ste nagnjenji k ponavljajočim okužbam nohtov, uporabljajte izdelke proti glivicam tudi preventivno.

Kako pozdraviti glivice?

Se sprašujete kako pozdraviti glivice? naildoc RAPID pisalo in RAPID gel sta medicinska pripomočka za zdravljenje glivične okužbe na nohtih. Edinstvena formula ima takojšen učinek, glivično okužbo na površini nohtov odpravi v 20 sekundah. Sestavine prodrejo skozi noht, ustvarijo neugodno okolje za razvoj glivic in preprečujejo okužbo drugih nohtov. Pred nanosom izdelka ni potrebno čiščenje ali piljenje nohtov.

naildoc FOOT pršilo za atletsko stopalo pomaga pri zdravljenju in preprečevanju atletskega stopala. 

Je medicinski pripomoček z naravnimi učinkovinami, ki odpravljajo glivično okužbo. Pršilo ustvari zaščitni sloj na koži stopala. Kombinacija sestavin prodre v zgornjo kožno plast in ustvari okolje, kjer se glivice ne morejo razmnoževati. Pršilo se dobro vpije v kožo, učinkovine ostanejo v njej in zagotavljajo dolgoročno delovanje na pravem mestu.

Nakupovalna košarica

Kontaktirajte nas

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.