Kaj je pomembno vedeti, če načrtujete nosečnost oz. ste noseči?

V načrtovanju nosečnosti in v času nosečnosti je treba še posebej paziti na ustrezno prehrano in zadosten vnos vseh potrebnih hranil. Na prvem mestu je folna kislina. S prehrano po navadi ne dobimo dovolj folne kisline, še posebno nosečnice, pri katerih so potrebe po njej zelo povečane. Ob pomanjkanju folne kisline so možne napake pri razvoju. Strokovnjaki navajajo, da se takšna nepravilnost v Sloveniji pojavlja približno pri enem na 1400 rojstev, kar pomeni od 12 do 14 zarodkov oziroma novorojenčkov z napako nevralne cevi na leto. Podatki slovenske študije zadnjih deset let kažejo, da jih je med ženskami, ki so splavile ali rodile otroka z napako nevralne cevi, le 30 odstotkov jemalo folno kislino. Poleg folne kisline pa je pomemben tudi holin. Idealni prehranski dopolnili sta femibion 1 in 2, ki spremljata nosečnost po tednih.

Današnje ženske ves čas hitimo in podlegamo stresu. Tako velikokrat pozabimo nase, na dovolj spanca, zdravo prehrano in počitek. Druga težava pa je obremenjenost našega planeta – kljub temu da pazimo, kaj jemo, je naša hrana zelo revna s hranili in mikroelementi, ki jih potrebujemo za svoje delovanje in predvsem za razvoj novega življenja.

Dobro je, da se bodoča mamica zaveda, da plod ni zajedalec. Narava je namreč uredila tako, da se hranila z vitamini in minerali najprej porabljajo za pokrivanje materinih potreb in šele nato za pokrivanje potreb otroka. Tako je zaščitila bodočo mamico. Kadar se vsebnost nekaterih hranil v telesu zniža pod optimalno mejo ali je samo še v sledovih, je najprej prizadet plod, šele nato nosečnica.

Ta zakon narave bodoče mamice usmerja k zavedanju in odgovornemu ravnanju v tem obdobju.

Načrtovanje otroka, nosečnost in poporodno obdobje je v življenju ženske obdobje, ko je treba še posebej paziti na ustrezno prehrano in na zadosten vnos vseh potrebnih hranil.

Nosečnost in folna kislina

Nujno potrebna hranila naj bi si nosečnica zagotovila predvsem z zdravo, uravnoteženo, raznoliko in varno prehrano. Na prvem mestu, ki ga strokovne smernice priporočajo vsem ženskam med načrtovanjem nosečnosti je folna kislina.

Folna kislina ali folat je vodotopen vitamin, ki spada v skupino vitaminov B (imenujemo ga tudi vitamin B9) in je esencialna snov, ki v telesu ne nastane sama, ampak jo vanj vnašamo s hrano. Zelo pomembna je zato, ker ima vlogo pri nastanku dednega materiala. Najpomembnejši vir folne kisline so zeleno listnate rastline, pšenični kalčki, pa tudi nekaj vrst sadja in druga surova zelenjava.

S hrano načeloma ne dobimo zadostne količine folne kisline, še posebej nosečnice, pri katerih so potrebe po njej zelo povečane. Drugi razlog, ki lahko nosečnici dodatno ovira dostop do folne kisline, pa je genski. Desetina prebivalstva ima genski zapis, ki ne omogoči dobrega delovanja encima, da bi folno kislino iz hrane pretvoril v obliko, ki jo telo lahko uporabi. Dejavnost tega encima je lahko zmanjšana tudi za 70 odstotkov. V takem primeru telo folne kisline, ki je bila vnesena s hrano, ne more in ne zna izrabiti, čeprav jo je v telesu dovolj.

Pomanjkanje folne kisline

Ko ženska zanosi, folno kislino potrebujeta oba, mamica in razvijajoči se otrok. Največji porabnik folne kisline pri plodu je razvijajoče se osrednje živčevje, in to v drugem mesecu nosečnosti. Možgani in hrbtenjača nastajajo iz tako imenovane nevralne cevi. Ob pomanjkanju folne kisline so možne napake pri razvoju. Strokovnjaki navajajo, da se takšna nepravilnost v Sloveniji pojavlja približno pri enem na 1400 rojstev, kar pomeni od 12 do 14 zarodkov oziroma novorojenčkov z napako nevralne cevi na leto.

Na kaj vse še vpliva pomanjkanje folatov?

Podatki slovenske študije zadnjih deset let kažejo, da jih je med ženskami, ki so splavile ali rodile otroka z napako nevralne cevi, le 30 odstotkov jemalo folno kislino.

Jemljite folno kislino tudi ko načrtujete zanositev

Zelo pomembno je, da aktivno folno kislino – metafolat – začnemo jemati v času, ko načrtujemo zanositev (vsaj tri mesece pred zanositvijo), da si napolnimo zaloge v telesu. Podatki raziskav kažejo, da polovica žensk začne folno kislino jemati šele, ko je test nosečnosti pozitiven in ne ko načrtuje zanositev.

Holin je izjemno pomemben za zgodnji možganski razvoj. Nove raziskave in študije potrjujejo, da je holin eno izmed pomembnejših hranil. Uživanje holina med nosečnostjo ima pozitivne učinke na razvoj dojenčkovih možganov. Raziskovalci so pri dojenčkih mamic, ki so med nosečnostjo vsak dan uživale dvakratno priporočeno dnevno količino holina, ugotovili okrepljeno možgansko delovanje.

V nosečnosti se, razumljivo, povečajo potrebe še po številnih drugih snoveh, tudi po osnovnih hranilih, kot so beljakovine. Zato mora hrana nosečnice zaradi povečanih potreb vsebovati dovolj vitaminov in rudnin. Med najpomembnejšimi so železo, jod, omega nenasičene kisline – DHK, lutein, vitamina A in D, kalcij, magnezij …

Katera prehranska dopolnila vsebujejo vse kar potrebujete?

Ko boste izbirale prehransko dopolnilo, pazite na to, da bo vsebovalo aktivno obliko folne kisline, holin in da je prilagojeno stopnji nosečnosti. Zelo pomembno je, da ne vsebuje dodatkov v obliki barvil ali polnil, ki so lahko nevarni za dojenčka. Idealni prehranski dopolnili sta femibion 1 in femibion 2, ki spremljata nosečnost po tednih in na ta način zagotavljata, da plod dobi vse kar potrebuje  v posamezni fazi razvoja.

Nosečnost po tednih – načrtovanje, do 12. tedena nosečnosti, 13. teden nosečnosti pa vse do rojstva

V času načrtovanja in nosečnosti do 12. tedna priporočamo jemanje prehranskega dopolnila Femibion 1 – načrtovanje in 12. teden nosečnosti.
Za 13. teden nosečnosti priporočamo preskok na prehransko dopolnilo Femibion 2 – 13. teden nosečnosti pa do rojstva.

Nakupovalna košarica

Kontaktirajte nas

"*" indicates required fields

Ime in Priimek*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.